"En Basit Anlamıyla Birayı Sevin" - Mehmet Yalçın


Soru-cevap serimizin özel bir konuğu var: Türkiye'nin ilk içki yazarı Mehmet Yalçın bizi kırmayarak sorularımıza keyifli yanıtlar verdi. Yıllarca Milliyet'te "Şişedeki Balık" köşesinde Türkiye'deki içki kültürünün gelişmesine öncü olan yazar, deneyimlerini ve görüşlerini sosyal medya hesaplarının yanı sıra T24 ve degustasyon.org sitelerinde paylaşmaya devam ediyor. Sözü fazla uzatmadan, sizleri Mehmet Yalçın'ın bira hakkındaki sorularımıza verdiği güzel yanıtlarla başbaşa bırakalım:
-Kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz?
Mesleğim olan gazetecilik ile hobim olan içki kültürü tutkumun bir araya gelmesi sonucunda, Türkiye’nin ilk “içki yazarı” olarak tanındım.

-İçkilere merakınız ne zaman ve nasıl başladı?
1980’lerin ortalarında, dünya içkilerinin Türkiye’ye serbestçe ithal edilmeye başlandığı dönemde tattığım bir kadeh Grand Marnier (Fransızların ünlü konyaklı turunç likörü) bende öyle bir lezzet şoku yarattı ki, “Çok şey kaçırmışım…” dedim ve farklı içkilerin peşlerine düştüm.

-Neden içkiler hakkında bir Instagram hesabı açmaya karar verdiniz?
Günümüzde sadece bir medya organında yazmak kitlelerle buluşmak için yeterli olmuyor. Tanınmış ve çok okunan bir gazeteci de olsanız yeni kesimlerle buluşmak için sosyal medyayı da kullanmak gerekiyor.

instagram.com/gurmemehmetyalcin
-Bugüne kadar kaç farklı bira denemişsinizdir? Bir tahmininiz var mı?
Bini aşmıştır…

-En çok hangi ülkenin biralarını beğeniyorsunuz?
Çek, Alman, İngiliz, İskoç ve İrlanda biraları… “Geriye ne kaldı ki?” diye sormazsanız tabii…

-Denediğiniz ilk birayı ve verdiğiniz tepkiyi hatırlıyor musunuz?
Atatürk Orman Çiftliği’nde Tekel’in oradaki tesiste yapıp bahçesinde taze taze sunduğu Altınbaşak birasını denemiş, biraz acı bulmuştum.

-Özel yapım biralar ve ev biracılığı hakkında ne düşünüyorsunuz? Özel yapım biralar arasından bir favoriniz var mı?
Dünyada İskoçya’daki Brewdog’ın, bizde de Gara Guzu’nun biralarını heyecan verici buluyorum. Tuborg’un Frederik IPA’sı da doğrusu bende iz bıraktı.



-Mars'a seyahat şansınız olsaydı yanınızda hangi 3 birayı götürürdünüz?

1) Sıcak Mars yazlarında serinlemek için Pilsner Urquell
allexcitedaboutnothing.com

2) ...soğuk günler için Rauchenfels Steinbier (Almanların kızgın kayalarla dağlanmış bu “taş birası” dünyanın en ilginç biralarından biridir ve füme sosis tadındadır) 
manthatcooks.com

3) ...ve çok özel anlar için Belçika’nın en özel trapist birası Westvleteren
extreme-beers.com

-Biralara ilgisi başlayan kişilere neler önerirsiniz?

Bol bol farklı biralar denemelerini ve sevdikleriyle ilgili bir deftere notlar almalarını.

-Eklemek istediğiniz başka bir nokta var mıdır?

Her birayı ideal sıcaklığında ve mümkünse kendi bardağında içmelerini öneririm. Sadece fantezi biralar peşinde koşan bir “bira snobu” olmasınlar, öncelikle en basit anlamıyla birayı sevsinler....

Sayın Mehmet Yalçın'a bizlere vakit ayırdığı için tekrar teşekkür ediyor, içki kültürü hakkında paylaştıklarını kaçırmak istemeyenleri ise hesaplarını takip etmeye davet ediyoruz:

https://twitter.com/gurmemyalcin

https://www.instagram.com/gurmemehmetyalcin/

https://www.facebook.com/gurmemehmetyalcin

Comments